93/5/4
12:48 ع
در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان هستیم و این ایام بهانه ای شد برای نوشتن این پست !
یکی از سوالاتی که همواره در ماه مبارک خیلی نمود دارد ، رویت ماه در ابتدای آن( که نشانگر شروع ماه مبارک )و در انتها که (نشانگر عید فطر است) می یاشد . این رویت هلال بواسطة تاثیر مستقیم بر ایام روزه داری ،تعیین شبهای قدر و همچنین تعیین روز عیدفطر که روزه در آن حرام است برای ما خیلی اهمیت دارد .
حال فرض کنیم که اشتباهی در این رویت ها و تعیین این روزهای مهم پیش بیاید ، در این میان چه بر سر ما که شب قدرمان را اشتباهی شب زنده داری کردیم ! و عیدمان را هم اشتباه کردیم و احیاناً روزه گرفتیم خواهد آمد !
اینجاست که مساله تعارض واقعیت یا تکلیف نمود پیدا می کند ...
آنچه که من فهمیده ام این است که این قضیه ممکن است در بسیاری امور شرعی دیگر نیز رخ دهد . مثلاً جایی نجس بوده و شما نمیدانستید و این نجاست به لباس و بدن و سایر نقاط سرایت کرده ..آیا با توجه به واقعیت نجس بودن بدن و لباسها ، نماز باطل است ؟
یا مثلاً در مملکت اسلامی در رستورانی غذا خورده میشود و ذبح گوشت آن ایرادی داشته و فرد بدون اطلاع آن را خورده...آبا این فرد فعل حرامی انجام داده؟
یا امام جماعتی شرایط صحت نماز را عامدانه و یا غافلانه! رعایت نکرده و ماموم هم نمیدانسته...آبا نماز ماموم باطل است
و قس علی هذا !
بنابراین در بسیاری موارد علیرغم رعایت و توجه افراد تقابل هایی بین " واقعیت ها" و " وظایف شرعی" رخ می دهد که اجتناب ناپذیر است ...
چیزی که من فهمیده ام این است که ما مامور انجام تکلیف هستیم و تلاش معقولمان را در این راه باید بکنیم ولی اگر به نتیجه نرسید و با واقعیت ها تفاوت داشت حرجی بر ما نیست...چه این امر در رویت ماه باشد ، چه در امورات دیگر
البته بازهم تاکید می کنم که سخن فوق به معنای اهمال کاری و سستی نیست و همچنین نمیتوان از آثار وضعی برخی موارد مثل خوردن نا دانسته غذای حرام و ... هم صرفه نظر کرد ! ولی بحث ما بندگی است و بنده هم جز تکلیف بر عهده اش نیست و تکلیف نیز به میزان وسع است که "لا یکلف الله نفساً الا وسعها"